Upotreba

Plodove aronije prerađujemo u sokove, kompote, pekmeze, džemove, marmelade. Moguće ih koristiti i svježe i sušene, a možemo ih i zamrznuti. Upotrebljavaju se za pripremu osvježavajućih napitaka, kao dodatak mliječnim proizvodima - raznim namazima, jogurtima i sirevima, a moguće je i pripremiti različite likere, rakiju i vino. Izvrsna je kao dodatak čokoladi.

Upotreba

Svakako je sok, odnosno čaj, od aronije vrlo blagotvoran i okrepljujući napitak, koji se preporuča piti i starijima kao i mlađim osobama.

Osim soka i čaja iz ovih dragocjenih plodova se mogu pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei, sirupi, sokovi i razne voćne slastice, a kod miješanja sa drugim voćem ostvarujemo bogatu aromu i lijepu tamnu boju.

Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki, plodovi aronije mogu se jesti svježi bez ograničenja.

Bobice Aronije imaju vrlo sitne sjemenke koje ne osjećamo kad ih jedemo. Vrlo su ukusni svježi, cijeđeni, kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Upotreba

Plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir i ostala mliječna jela. Posebno bogatstvo okusa je izraženo sa kozjim ili ovčjim sirom.

Zbog velike količine pektina, koji lako želira, plodovi aronije posebno su ukusni pripremljeni kao pekmez, džem ili marmelada miješana sa kruškama, jabukama, marelicom, breskvom, višnjom, jagodom, rabarbarom, ogrozdom, ribizom, kupinom ili malinom.

Plodovi se mogu osušiti i samljeti, te se kao cijeli ili kao brašno dodavati kruhu i pecivima, za razne kolače.

Od plodova aronije mogu se pripremati izvrsna rakija i liker, kao i desertno vino.

Posebno je ukusna u čokoladi gdje kombinacija okusa daje sasvim novu dimenziju.

Tanini koji se nalaze u tamnocrvenom soku zrelih plodova daju bezalkoholnim i alkoholnim pripravcima bistru i svijetlu boju. Plodovi aronije se mogu upotrijebiti kao prirodna boja za žigove na mesu, u proizvodnji sokova i u proizvodnji pekarsko slastičarskih proizvoda.